Lucrari ce necesita utilizarea pilotilor


Pilotii sunt elemente structurale de fundare de mare adancime, cu un raport mare intre lungime si diametru. Diametrele pilotilor variaza intre 400 si 2500 mm, desi nu exista limitari in acest sens, si pot ajunge la adancimi de peste 60 de metri acolo unde este necesar. In general, pilotii se folosesc acolo unde incarcarile structurii sunt mari, terenul de fundare este unul de o calitate slaba, iar terenul bun pentru fundare se gaseste la adancimi mari. Cu ajutorul pilotilor se poate cobori dincolo de straturile compresibile de la suprafata, in profunzimea terenului, pana ce se atinge un strat incompresibil, sigur pentru constructie.

Fundatia pe piloti utilizeaza piloti care se infig in pamant sau care se formeaza in pamant la locul lucrarii, legati intre ei la varf prin retele de grinzi de beton. Grinzile preiau incarcaturile constructiei si le transmit terenului, prin intermediul pilotilor. Foarte adesea, se folosec piloti forati constructii pentru santiere de constructii civile sau industriale.

Dintre acestea, mentionam podurile si viaductele, unde solul este unul dificil, stratificat si in general nivelul apei subterane este foarte ridicat, atragand dupa sine pericolul inundarii terenului de fundare. Cu ajutorul pilotilor forati se poate ajunge in adancimea solului, depasind straturile nepotrivite pentru sustinerea lucrarilor de fundare si se ajunge in straturile sigure ale solului.

In mod asemanator, pilotii pentru constructii se pot utiliza si pentru platforme de foraj maritim sau constructii hidrotehnice portuare, acolo unde conditiile de fundare sunt extrem de dificile si incarcarile sunt foarte mari, atat pe verticala cat si pe orizontala. Pilotii se folosesc si pentru consolidarea gropilor de exacavare, mai ales in orase mari si aglomerate, acolo unde spatiul pentru lucrari este restrans si greu accesibil pentru alte metode. Alunecarea pantelor este si ea un caz in care pilotii si-au dovedit utilitatea, fiind astfel asigurata protectia cladirilor existente.
.