Blocajul politic

De fiecare data cand imi aplec ochii asupra televizorului si a cotidienelor raman cu impresia ca in tara asta se intampla numai doua lucruri: politica si shoubiz. In timp ce al doilea pare sa urmeze trend-ul american spre aducerea shoubizului in mocirla de zi cu zi, primul este de origine pur romaneasca. Nu de alta, dar mocirla apartinand strict vedetelor care au si facut ceva cat de cat pentru a merita respectiva titulatura avea o savoare a ei, acum e ca si cum te-ai uita zi de zi, minut de minut intr-o hazna.

Revenind la shoul politic… E foarte dragut sa vezi atatia comentatori la orice zi din ora si din noapte pe toate posturile romanesti dandu-si cu parerea la nesfarsit despre fusta dnei Udrea si ce acopera aceasta, despre Boc si statura lui, despre Base si acolitii sau dusmanii sai. Si de fiecare data cand ii vad ma gandesc ca oamenii acestia isi castig traiul vorbind intr-o cameruta, ei intre ei, in legea lor, fara contraargumente solide sau fara o dezbatere adevarata, uneori transformand totul cu adevarat intr-un balci de mocirla precum cel mentionat mai sus.Dar nu numai ei sunt blocati in bucla infinita a politicului nostru mirific, ci si tot romanul autointitulat atoatecunoscator. Nu e vorba de Morometii si a lor poiana duminicala, ci de o repetitie zilnica a unui disc stricat. Repetitia aceasta zilnica nu pare sa strice urechile nimani, nu pare sa plictiseasca pe nimeni. Inteleg ca poporului trebuie sa-i dai paine si circ, dar circul trebuie sa fie chiar peste tot?Din cate mai tin eu minte, circul la romani era practicat mai ales in arena sau in mondenitatile specifice clasei. La noi nici sa dormi nu poti din cauza circului.

Vorbeam de blocaj in titlu si presupun ca v-ati cam prins incotro merge gandul meu… Oamenii nu fac altceva decat sa vada, sa participe sau sa comenteze la acest circ universal. Toate asa-zisele dezbaterii, discutii si alte derivate ale acestora se poarta numai asupra acestui subiect. Nimeni nu discuta in presa intr-un mod substantial despre altceva. Daca vezi ca politicienii nu te ajuta, te poti ajuta tu singur. Nu, asta nu se va face niciodata. Nimeni nu va trece nici spre alte domenii, dar nici nu va veni cu idei pentru a rezolva sau domoli problemele importante. In schimb se va barfi comenta mereu, se vor crea clici si dusmanii, se va imparti cascavalul intre cei suficienti de abili, vicleni si lipsiti de morala si etica pentru a ajunge la acel cascaval, iar restul lumii va progresa.

Iar restul lumii care progreseaza si se confrunta mereu cu noi probleme ne va trage si pe noi in sus, dupa ea. Numai ca, ca si in problema drepturilor femeii, vom avea o forma fara fond. Vom avea noi probleme spre care nu ne vom uita pentru ca noi suntem inca in fata blocajului politic asteptand salvarea din alta parte, fara a indrazni sa pasim intr-o alta directie.