Transfuziile de sange. Sa ai nevoie de o transfuzie de sange intr-un spital e ceva comun. De obicei, greselile fatale se intampla cand pacientului cu o grupa de sange i se da sange cu alta grupa de sange total opusa. Din 10.000 de unitati de sange transfuzate, una sigur e gresita si poate omori pacientul. Sangele poate fi gresit etichetat la prelevare, personalul medical il administreaza gresit. Intre 2008-2009, au fost 535 de erori de transfuzie in Pennsylvania, care e un stat maricel din America. 40 de astfel de gresi au fost urmate de efecte adverse foarte daunatoare organismului-un pacient chiar a murit in timpul operatiei.
Operatii gresite. Nici operatiile gresite nu prea se intampla, dar 25% dintre pacienti tot fac o operatie de care nu au nevoie. In 20 de ani, au existat 2.447 de sanctiuni si condamnari pentru operatii facute gresit. Recent, unei femei i s-au scos trompele uterine in locul apendicului, in timp ce alt pacient a fost operat la inima cand nu avea nimic cu acest organ. O poveste tragica e cea a unei gravide care era programata pentru operatia de apendicita, in 2011. In loc sa i se scoata apendicul infectat i s-au scos ovarele, pierzand fatul in dezvoltare si murind pe masa de operatie trei saptamani mai tarziu. Greseala a fost descoperita de abia peste trei saptamani de la prima operatie, normal ca nu avea cum sa supravietuiasca 21 de zile cu apendicita acuta.
Medicamente gresite sau doze gresite. Cand te duci la doctor sau la farmacist presupui ca ti se va da doza corecta si medicamentul corect. Te inseli amarnic. Milioane de oameni din intreaga lume primesc doze aiurite cel putin o data pe luna. Din 3 miliarde de prescriptii medicale anuale date pacientilor americani, 51.5 milioane sunt eronate-4 din 250 de prescriptii sunt gresite. Ori pacientii primesc medicamente de care au nevoie, dar in doze prea mari, ori altele de care nu au nevoie.
Si in spitale si in farmacii intalnim aceste erori. Un exemplu tragic este moartea unor copilasi nascuti prematur din cauza unei greseli facute de sora medicala care avea grija de ei. Bebelusii nascuti la 27 de saptamani de la conceptie li s-a dat o doza mortala de morfina-650-800 micrograme in loc de 50-100 micrograme cat trebuiau sa primeasca. Altadata, un barbat de 79 de ani i s-a administrat un medicament paralizant, folosit in injectiile letale, in locul unui antiacid pentru stomacul deranjat-barbatul a fost inert 30 de minute.