Alcoolul. Alcoolul a jucat un rol esential in societate inca din vremuri stravechi, insa dupa venirea comunistilor la putere, comertul cu alcool a fost interzis, dar a devenit asa de popular incat a functionat in continuare. Lichiorul baiju se vinde ca painea calda in SUA si natiunile occidentale. Si chinezii au anumite inclinatii spre exotic, asa ca le place Pabst Blue Ribbon, o bere americana foarte buna, care costa cam 46 de dolari americani, 300 de yuani chinezesti.
Casatoriile „fantoma”. Multe culturi cred in sacrificii si ofrande aduse mortilor pentru a-i ajuta sa treca mai usor pe Lumea
Cealalta. Grecii incepeau ritualurile de inmormantare plasand monede pe ochii mortului pentru a avea cu ce-l plati pe Charon, luntrasul care-i trecea Raul Styx spre Lumea Cealalta. Egiptenii, faraonii, erau inconjurati de bunuri si bijuterii, dar si animale mumificate, toate pentru a-i insoti pe Lumea Cealalta. Sunt putine culturi unde familiile unui decedat simt nevoia sa ii dea mortului o pereche pentru a-i tine companie in „locul cu verdeata si pace”. De obicei, mortul e barbat si miresica e destul de… vie. Casatoria „fantoma” presupune ca femeia sa se casatoreasca cu mortul si sa nu mai poata fi cu nimeni toata viata, pana la moarte, cand uniunea dintre cei doi-mortul si miresica vie-va fi deplina. Alta data, o femeie si un barbat care au murit se ingroapa impreuna, desi cat traiau nici nu s-au cunoscut.
Oua in urina. Asiaticii au o predilectie catre mancarurile exotice, ciudatee, delectandu-se cu caracatite vii, cu vin din sange de sapre etc. Insa in provincia Zhejiang din China, o traditie veche a socat pe toata lumea. „Ousoarele de baietei” sunt vandute pe strada mai ceva ca hot-dog-ul american, cu 25 de centi bucata. La prima vedere seamana cu niste oua fierte, mai tari, insa in loc de apa, ouale sunt fierte bine in… urina baieteilor din clasele primare, cu varste sub 10 ani.
Ouale sunt scufundate in urina, fierte, apoi decojite si lasate in urina ore intregi (cum pot oare aia sa puna in gura asa ceva, si nici macar nu-i cheama Gregorian Bivolaru…). Gustul obtinut e o „minune”- e racoritor si sarat, delicatesa vindecand durerile de incheieturi, determinand o mai buna circulatie sangvina si protejand consumatorii impotriva accidentelor vasculare cerebrale din cauza caldurii.