Cum functioneaza mitocondriile? Mitocondriile sunt o parte esentiala a organismului nostru. Singur scop al acestor organisme microcelulare este sa ia tot ce mancam si sa transforme in energie cat mai multa cat se poate de mult. Pana nu demult, nu stiam prea multe despre mitocondrii, insa stiinta a evoluat imens. Recent, oamenii de stiinta au descifrat mecanismul prin care mitocondriile transfera energia. Lor le place, ba mai mult, adora calciul, ceea ce poate cauza anumite probleme grave. Daca mitocondriile iau prea mult calciu din organism, omoara celulele si pot aparea doua forme de diabet foarte rele.
In acest caz, mitocondriile nu mai au limite impuse de organism in procesul de luare a calciului. O echipa de cercetatori de la Harvard a reusit recent sa catalogheze toate proteinele din mitocondrii, inclusiv „hotii” de calciu. Asa ca mitocondriile vor putea fi cat curand trecute la categoria „myth busted”.
De ce avem trei oase ale urechii? Auzul e ceva la care nu prea ne gandim in mod obisnuit si e normal sa se intample asa. In afara de situatiile in care sunt bolnave, urechile functioneaza perfect. Un cercetator de la Stanford a observat ca reptilele si pasarile au doar doua oase ale urcechii, in timp ce mamiferele au trei – nimeni nu intelege de ce. Potrivit lui, oamenii aud in diverse moduri. Primul mod este evident-sunetul trece prin urechi si auzi, insa auzim lucrurile si cand corzile noastre vocale vibreaza si vibratiile circula prin tot sistemul auditiv uman. Cand vorbim ne auzim vocea intr-o maniera diferita de cea in care o aud cei din jurul nostru. Iata un motiv pentru care uram sa ne auzim vocea la un difuzor. Cea mai buna teorie a savantului legata de cele trei oase ale urechii tine de o boala numita dehiscenta canalului semicircular. Aceasta afectiune poate duce la o scadere a tesutului din canalul auditiv, care ii poate face pe oameni sa auda zgomote si sunete pe care in mod obisnuit nu le percep, ca de exemplu propriile batai ale inimii. Cercetatorul a fost de parere ca rolul celui de-a treilea os ar fi sa minimizeze aceste efecte nedorite, insa nu e ferm convins asa ca mai cerceteaza.
Ce tip de bacterii isi fac de cap pe limba noastra? Gura nu prea e ceva care sa ne puna probleme atunci cand vrem sa intelegem ce e cu ea si cum functioneaza.
Avem dinti, gingii, maxilare, o limba. Cercetatorii adora sa numeasca si sa analizeze toate bacteriile din corpul uman, insa limba i-a cam pus in dificultate. De aceea si bolile limbii sunt greu de tratat – prea multe bacterii necunoscute de „atins” cu antibiotice sau substante si prea putine cunostinte despre ele si reactiile lor. De curand, cercetatorii au descoperit o secventa a unei bacterii prin multiple teste de sectiuni ADN, insa mai e mult de lucru pana la descifrarea tuturor coloniilor de bacterii de pe limba. Pentru moment, majoritatea microorganismelor din gura noastra ramane un mister.