Cablul FTP dispune de ecranare, fiind astfel un cablu superior cablului UTP, de aceea in mare masura se recomanda utilizarea cablului FTP pentru retelele exterioare. Pentru un plus de rezistenta mecanica exista cablu FTP cu sufa, sufa avand rolul de a proteja cablul de intemperiile naturii.
Totusi, trebuie sa se stie ca, desi poarta aceeasi denumire, chiar si cablurile FTP sunt dispune pe mai multe categorii. Mai jos sunt enumerate doar categoriile de cablu care mai sunt utilizate in prezent, variantele anterioare nu mai sunt de actualitate din diverse motive, principalul fiind cresterea vitezei la internet.
Cat. 5 – este primul cablu care are ca standard lucrul cu frecvente de pana la 100 Hz, fiind utilizat pentru retelele de date de pana la 100 Mbps, cum aceasta viteza de transfer date a fost depasita, in prezent aceasta categorie nu mai este utilizata. A fost un tip de cablu utilizat pentru retele de date Fast Ethernet, dar si pentru realizarea de retele de telefonie. Asa cum este normal, pentru cablul FTP Cat.5 se utiliza conector RJ-45 si se puteau realiza segmente de pana la 100 metri.
Cat. 5 este cea care a inlocuit cablul FTP cat. 5, fiind un cablu ce lucreaza cu frecvente de pana la 125 MHz. Desi este un cablu superior din punct de vedere tehnologic, are unele carente mecanice, de aceea se recomanda utilizarea pe segmente de pana la 90 metri.
Cat. 6 este categoria utilizata pentru retele Gigabit Ethernet. Este construit tot cu 4 perechi de conductori din cupru, dar dimensiunea lor este usor crescuta. Are printre avantaje lucrul la frecvente de pana la 250 MHz, ceea ce ajuta la viteze de transfer de date foarte mari. Un alt avantaj este acela ca poate fi montat in zone cu zgomot exterior crescut, interferentele fiind minime. Segmentul de cablul trebuie sa fie de maximum 90 metri.
Cat. 7 este ultimul standard realizat, fiind utilizat pentru retele de date Ultra Fast Ethernet, lucrand cu frecvente de pana la 1.2 GHz. A crescut nivelul de respingere a zgomotului exterior, iar lungimea cablului folosit poate fi de pana la 100 metri. Marea diferenta fiind utilizarea conectorului GG45 in locul traditionalului conector RJ-45.