Lucruri comune care sunt mult mai periculoase decat lucrurile de care ne temem

Vanturile reci, mai periculoase de 100 de ori decat tornadele. Hipotermia ucide mai usor organismul uman decat caldura excesiva. La inceput apare senzatia de frig, apoi organismul tremura, incearca sa faca orice sa se incalzeasca, apar frisoane, spasme ale muschilor, intr-un final tot sangele din extremitati e dus spre organele interne pentru a le conseva. Frisoanele puternice datorate temperaturii scazute a corpului duc la delir si imposibilitatea de a te mai misca. De la 30 de grade, victima hipotermiei nu mai stie de ea, metabolismul e redus, oxigenul e retinut in corp prin orice mijloace.

Ritmul respirator scade, inima bate mai incet, se opreste la 20 de grade, dar aritmia poate provoca moartea si la 28 de grade. Mai bine de 1.300 de oameni mor anual in SUA din cauza hipotermiei. Ca sa ajunga la asa de multe victime, o tornada ar trebui sa fie uriasa. Pe an, tornadele omoara in America in jur de 75 de oameni. Mancarea otraveste mai multi oameni decat monoxidul de carbon. CO sau monoxidul de carbon este un ucigas perfid, precis si greu de depistat. Nu poti sa-l vezi, nu poti sa-l mirosi, gusti, si nici nu te face sa ai vreo reactie cum ar fi stranutul. Masinile il produc zilnic, la fel si furnalele de la fabrici. Odata inhalat, CO ucide imediat ce a instrat in sange si a patruns in sistemul circulator. Se combina cu hemoglobina din sange, care de obicei are oxigen, si ajunge la toate organele vitale. CO face sangele inutil, iar 430 de oameni mor anual in SUA din cauza otravirii cu monoxid de carbon.

Mancarea gatita prost, fara norme minime de igiena si preparare, ucide peste 3.000 de oameni anual. Fructele, alunele si alte alimente pot otravi corpul uman daca nu sunt pregatite corect. Foarte multe dintre aceste cazuri de decese puteau fi evitate daca oamenii se spalau pe maini corect si gateau mancarea la temperaturile indicate.