Slefuieste metale ca la carte cu masini pentru slefuit metal

Slefuirea metalelor contribuie la finisarea suprafetelor care urmeaza a fi prelucrate si integrate in ansambluri. Operatiunea in sine nu este foarte complicata, dar trebuie executata cu atentie pentru a nu deteriora suprafata si a deforma piesele sau materialele de finisat cu ajutorul unor masini pentru slefuit metal.

Procesul de slefuire presupune asezarea masinilor de slefuit pe materialul care urmeaza a fi prelucrat si deplasarea cu o forta potrivita asupra piesei. La masini pentru slefuit metal automate, deplasarea nu e necesara pentru ca piesa e condusa de mecanismul acestora, singura indatorire a celui care le opereaza este sa ghideze piesele pentru a distribui egal intreaga suprafata pe sub slefuitoare. Foile abrazive ale masinilor sunt cel care determina performanta acestora, la fel ca si selectarea corecta a treptei specifice numarului de vibratii. Presiunea de apasare a celui care foloseste masina pentru slefuit metal poate influenta gradul de slefuire a piesei si finisare sa corespunzatoare nevoilor ulterioare.

Masinile pentru slefuit metal sunt de mai multe tipuri, cele mai importante fiind cele pentru satinat, slefuit tevi, debavurat si sanfrenat. Mai complexe decat restul masini pentru slefuit metal, masinile pentru satinat pot sa execute operatiuni de lustruire, slefuire, structurare sau chiar debavurare sau indepartare a ruginii si netezire, materialele care pot fi prelucrate sunt diferite, pana si plasticul sau fonta pot fi finisate, reglajul vitezei fiind continuu si variabil. Motorul este cu cuplu ridicat si permite atingerea unor viteze mari de prelucrare, suprasarcina nu influenteaza viteza benzii, operarea sa cu doua maini fiind foarte usoara. Slefuirea tevilor se face cu masini din aceeasi categorie, fiind ideale cand se lustruiesc balustradele, au maner suplimentar, se poate lucra cu ele si in spatii mai inguste, viteza se regleaza mereu ca sa nu existe pericolul aparitiei incidentelor, motorul e si el puternic, iar banda de slefuit se inlocuieste rapid si simplu.

Profesionistii pot sa foloseasca la prelucrarea metalului masini pentru debavurat si sanfrenat, cu doua placi rabatabile si cap frezor de 45 de grade, sanfrenarea pe inaltime fiind posibila fara scule aditionale-sunt foarte bune pentru prelucrare hotel, inox. Muchiile dispar imediat daca se folosesc astfel de masini, contururile se prelucreaza foarte simplu, marginile se evidentiaza excelent.