Paprika colorati cu o vopsea cu plumb. Cand va ganditi la mancarea ungureasca, primul lucru care ne vine in minte este probabil paprika. Paprika, ardeiul iute, delicios, este mai important pentru unguri decat este sunca pentru americani: este principalul ingredient in bucataria ungureasca si tin la el extrem de mult, ceea ce a facut ca in 1994 oamenii sa fie revoltati cand le-a fost alterat ardeiul. Paprika nu este un condiment asa de scump, insa cativa comercianti morti dupa profit au vrut sa demonstreze sa fie vandut si mai scump si l-au colorat cu vopsea cu plumb.
Culoarea a devenit mai frumoasa iar greutatea aproape ca s-a dublat, de unde si pretul mai mare. Din pacate, au fost si cazuri in care oamenii au ajuns sa manance la cina paprika cu plumb, ceea ce nu e o idee prea buna. Cand oamenii au inceput sa se imbolnaveasca si chiar sa moara, autoritatile au trecut la treaba si i-au depistat pe cei care s-au jucat cu vietile oamenilor si cu sanatatea lor. Pentruc a reputatia paprika sa nu mai fie stirbita, autoritatile conduc si acum cu mana de fier industria producatoare de paprika si preparate pe baza acestui ingredient minune.
Cereale iradiate. In timpul anilor 1940-1950, SUA au investit enorm, timp si bani, pentru a putea folosi puterea unui atom la un potential maxim. Toata tara era pregatita sa determine care erau efectele pozitive si negative ale energiei nucleare. Massachusetts Institute of Technology (MIT) si o companie care se ocupa de produsele de pe piata au ales sa participe si ele.
Cum s-au implicat? Au inceput sa dea cereale radioactive scolarilor ca sa vada ce efecte au doze mici de iradiere asupra copiilor. Nu e suficient ca micutii au suferit enorm din punctul de vedere al sanatatii mintale, insa au fost chiar mituiti sa manance cerealele otravite cu niste „cadouri” precum participarea gratuita la meciuri de baseball. Scandalul a fost declasat in 1993 si MIT si-a exprimat regretul ca au trebuit sa faca asa ceva copiilor in numele stiintei.