Sarbatorile in Grecia

Chiar daca vara este anotimpul preferat al romanilor in Grecia, un sejur Grecia de Paste este oricand binevenit, mai ales pentru ca au traditii atat de frumoase si mai ales pentru ca merita sa experimentam sarbatorile pascale si intr-o alta tara si sub o alta forma. Diferentele nu sunt mari si cu siguranta ele vor fi sesizate, chiar daca ne lasam acaparati de lumina oraselor din aceasta perioada.

Indiferent de zona in care alegeti sa mergeti trebuie sa va asteptati la o serie de traditii aparte. O traditie interesanta de Paste la greci este aceea ca in Saptamana Patimililor (Saptamana Mare, asa cu mai este cunoscuta), nasii de cununie merg la finii lor cu cadouri si cu cate-o lumanare ce urmeaza sa fie aprinsa in Duminica Invierii. Cadourile constau, de obicei in incaltaminte, haine, oua de ciocolata, iepurasi de ciocolata etc. Traditiile difera insa in functie de zona greceasca in care ajungeti. De exemplu, Pastele in Creta este sarbatorit cu mai multe obiceiuri si traditii locale. Paska, asa cum este denumit Pastele in Creta este cea mai importanta sarbatoare din Grecia, pe care o venereaza toti cretanii. Cei care ajung in perioada de Paste in Skiathos, pe de alta parte, vor experimenta zilele sfinte intr-o atmosfera foarte solemna. Toata Saptamana Mare, insula este acoperita de un val de doliu. Procesiunea Epitafului incepe la ora patru dimineata a zilei de Sambata. Dupa slujba, nimeni nu merge la culcare, decat dupa ce se termina ultimele pregatiri specifice inainte de Inviere.

Pe de alta parte, in Insulele Ionice, perioada de pregatire a sarbatorilor pascale, in special in insula Corfu, este una speciala, incluzand un bogat program de evenimente si obiceiuri vechi. Daca doriti un sejur Grecia in perioada sarbatorilor pascale, ofertele sunt pe masura si cu siguranta foarte avantajoase din punct de vedere financiar.