Descoperiri suprinzatoare despre asistenta medicala antica

Oamenii bogati din Antichitate aveau o boala a oamenilor saraci din epoca moderna. Considerata a fi prima familie din Italia din timpul Renasterii, De Medicii erau cei mai influenti conducatori ai Toscanei. Insa banii nu au putut opri imbolnavirea baietelului lor, care a facut rahitism, o boala asociata mai degraba cu saracia in vremurile moderne, mai ales in zonele poluate, urbane, unde locuitorii nu sunt expusi la lumina solara.

Ironic sau nu, averea familiei a fost printre principalii factori care au dus la imbolnavirea copiilor. Rahitismul este o boala care este determinata de lipsa de vitamina D care influenteaza structura si constistenta osoasa a copiilor, de unde si deplasarea foarte grea. Membrele ajung sa se indoaie, nu mai au stabilitate, iar micutii ajung sa sfarseasca in scaune cu rotile sau in pat. In secolul XVI, sase din cei noua copii ai familiei De Medici au suferit de rahitism, iar un baietel de cinci ani chiar a ramas cu deformari grave la picioare din cauza bolii. Cu o asa avere, se presupunea ca familia Medici isi permitea oua si branza, care au multa vitamina D naturala, asa ca cercetatorii au fost in prima faza uimiti de faptul ca micutii aveau rahitism. Pana la doi ani nu prea aveau deloc vitamina D pentru ca laptele matern nu are suficienta vitamina D, suplimentele alimentare fiind ca si inexistente.

Mamele aveau si ele lipsa de vitamina D acuta, asa ca si bebelusii lor aveau prea putina vitamina D in corp. In vremurile moderne, copiii saraci alearga toata ziua pe afara, in soare, beneficiind de un aport crescut de vitamina D. Copiii bogati stateau in case, erau ingrijiti si feriti de lumina soarelui pentru ca erau prea bogati sa se amestece cu saracimea care se juca pe afara.