Simbolurile de pe anvelope si cum le citim

Vremea de afara ne forteaza sa luam masuri cat mai rapid in ceea ce privesc achizitiile de iarna mai ales pentru autovehicul, tinand seama de faptul ca siguranta trebuie sa fie pe primul loc atunci cand vrem sa pornim la drum. Astfel ca - finalul lui octombrie si inceputul lui noiembrie a fiecarui an trebuie sa ne spuna clar ca avem nevoie de un set de anvelope iarna si de alte accesorii care sa ne ajute sa trecem cu bine peste anotimpul rece. Cand alegi insa un nou set de avelope sau cand doresti sa le schimbi pur si simplu cu altele second hand, trebuei sa tii cont de o serie de simboluri, a caror interpretare o gasesti la tot pasul pe internet. Nu este deloc greu, iar rezultatul va fi siguranta ta si a masinii tale, cat si a pasagerilor, in orice drumetie de iarna.

Iata cateva simboluri pe care le poti gasi pe anvelope si cum trebuie ele interpretate: Reinf inseamna "Reinforced" si se refera la faptul ca acele anvelope au un indice de sarcina superior pentru aceeasi dimensiune (simbolul este intalnit si sub forma de Extra Load), mai avem si XSE, adica `X` face referire la tehnologia radiala , `S` - Siguranta si `E` - Economie. Un alt simbol este - PR: In prezent, acest marcaj este un mijloc de identificare a versiunilor diferite de anvelope de aceeasi dimensiune, dar cu conditii de functionare Sarcina/Presiune diferite. Initial, acest marcaj reprezenta o indicatie a rezistentei carcasei anvelopelor sub forma unui numar (teoretic) de ranforsari (Ply). Simbolurile (in cifre si litere de forma 195/65R1591H) de pe anvelopa se interpreteaza in felul urmator: 195: latimea anvelopei in milimetri, 65: raportul dintre inaltimea sectiunii transversale a anvelopei si latimea acesteia. 65 inseamna ca inaltimea reprezinta 65% din latimea anvelopei (adica 65% din 245), R: radial, constructia radiala a carcasei anvelopei, 15: diametrul cercului interior in inci, iar 91 este indicele de greutate. Indica sarcina maxima masurata in livre pe care o poate sustine o anvelopa la presiunea optima de umflare.

Sarcina maxima masurata in livre si kilograme este mentionata in doua locuri pe flancul anvelopei. In acest exemplu, indicele de sarcina de 91 semnifica faptul ca anvelopa poate suporta pana la 615 kg.