„Blindsight”

Orbirea poate aparea in foarte multe feluri. Ne gandim ca e o problema ce are legatura cu ochii nostri, dar in majoritatea cazurilor este fals. Exista si varianta Blindsight, adica abilitatea de a percepe si de a raspunde la stimuli vizuali fara a fi constient de acest lucru. Exista un caz mai deosebit, al doctorului T.N care a suferit foarte multe accidente cerebrale vasculare ce au dus la suferinte grave ale cortexului vizual si a ambelor emisfere cerebrale. Desi putea percepe diverse inputuri informationale cu ajutorul ochilor, creierul nu mai putea procesa nimic din aceasta informatie.

La universitatea din Bangos, Wales, testele au aratat ca pacientul putea percepe imprejurimile fara sa fie constient imediat de acest fapt. Putea identifica orice emotie de pe chipul celor care ii stateau in fata ochilor, se putea misca pentru a evita obstacolele din calea sa si putea sa determine pozitionare obiectelor in spatiu in raport cu altele. Insa nu putea sa detecteze lumina, asa cum s-a dovedit cand a fost pus in fata unui ecran care avea cadre schimbate rapid si a fost pus sa identifice niste cercuri inchise. In mod similar, D.B. a ajuns sa fie orb dupa ce facuse o operatie ca sa scape de niste migrene foarte grave. Desi spunea ca nu poate vedea nimic, raspunsul la stimulii externi vizuali a fost foarte bun. Unii pacienti au ajuns sa aiba si anumite reactii fizice la stimuli, precum semne ca sunt stresati atunci cand privesc poza unei persoane speriate, ingrozite. Nu se stie exact ce se intampla, insa cercetatorii cred ca toate acestea se trag de la V1, acea parte din creier care traduce stimulii si ne face sa constientizam anumite lucruri, anumite informatii primite.

Cand V1 nu mai functioneaza corect, exista un declick intre ceea ce primeste creierul din punct de vedere informational si ceea ce credem ca ajungem sa constientizam, ajungandu-se ca anumiti orbi sa poata reactiona la informatii pe care nici macar nu realizeaza ca le pot „capta”.