Casio – primele ceasuri inteligente

Touchscreen, agenda, organiser, monitorizarea caloriilor, monitorizarea tensiunii arteriale, telecomanda TV, MP3 player, camera foto... ai zice ca sunt trasaturi pentru atat de cautatele ceasuri smart. Ei bine, acesta nu este un articol despre noile smart watches care au invadat piata la preturi cu o plaja foarte accesibila. Este insa un articol despre primele ceasuri inteligente din istorie. Iar acestea nu sunt realizate nici de cei de la Apple nici de Samsung si nici de alte companii care lanseaza astazi pe piata propriile versiuni de ceasuri smart. Sunt realizate de Casio, compania care inca din anii 90 a avut curajul sa lanseze pe piata modele destinate atat barbatilor cat si femeilor, cu functii extrem de utile.

Cand spunem astazi Casio ceasuri sau ceasuri g-shock spunem designuri traditionale si usor de purtat in momente diferite ale zilei, insa anii 90 au fost marcati pentru compania japoneza de inovatie si inventivitate in materie de design si de functii. Astfel, clientii Casio utilizau inca de atunci acest tip premergator al gadgeturilor moderne de astazi pentru a asculta muzica, pentru a semnaliza apeluri telefonice printr-o simpla vibratie sau pentru a scrie notite scurte. Insa poate cele mai importante caracteristici ale ceasurilor inteligente Casio erau destinate sportivilor sau celor care incercau sa adopte un stil de viata sportiv. Acestia se puteau folosi, inca din anul 1991, de functii precum monitorizarea caloriilor, a pasilor si a distantei parcurse, monitorizarea tensiunii arteriale si a pulsului. In 1994 au fost introduse pe anumite modele si senzori UV dar si un instrument pentru stabilirea tipului de piele, pentru a preveni arsuri solare. In 1999, Casio a lansat de asemenea primul ceas cu functie GPS din istorie.

Tot in 1999 au fost lansate functii precum inregistrarea de voce si transferul de date prin infra-rosu catre PC, urmand ca in anul 2000 sa lanseze primul ceas cu MP3 player dar si primul ceas cu camera foto.