Cum functioneaza o masina de roluit tabla

Operatiunea de roluire a tablei presupune prelucrarea la rece a acesteia cu ajutorul unor masini pentru roluit tabla si obtinerea unor forme curbe. O masina roluit tabla este extrem de utila in constructii si in intreaga industrie care face referire la acestea. Principiul de functionare al masinilor pentru roluit tabla este relativ simplu, si anume foaia metalica este introdusa printre rolelele masinii si prin miscarea stanga-dreapta si viceversa a foii si coborarea rolei presoare, foaia se curbeaza pana se obtine forma dorita.

Modelele de masini roluit tabla sunt masini dotate cu 3 sau 4 cilindri (role cilindrice) care sunt actionate manual sau motorizat si care realizeaza operatiunea de roluire a tablei (indoirea tablei in forma de cilindru sau con). In categoria numita masini pentru roluit tabla sunt cuprinse: masini manuale pentru roluit tabla, masini motorizate pentru roluit tabla, masini hidraulice de roluit cu 3 cilindri asimetrici, masini hidraulice de roluit cu 4 cilindri asimetrici. Modelele de masini manuale pentru roluit tabla sunt echipamente dotate cu 3 cilindri ce pot realiza roluirea tablei sub forma unor cilindri de diferite dimensiuni. Aceste modele sunt caracterizate prin actionarea manuala a rolelor. Modelele de masini motorizate pentru roluit tabla sunt echipamente actionate cu ajutorul unui motor trifazat, dotate cu 3 cilindri ce pot realiza roluirea tablei sub forma unor cilindri de diferite dimensiuni.

Operarea acestor masini se realizeaza actionand pedalele de actionare a rolelor, fiecare dintre cele doua pedale determinand un sens de rotatie a rolelor. Modelele de masini hidraulice de roluit cu 3 cilindri asimetrici sunt dotate cu sistem hidraulic de actionare a rolelor. Operarea acestor echipamente se realizeaza cu ajutorul unui pupitru de comanda ce controleaza operatiile realizate de masina. Asa cum reiese si din denumire, aceste echipamente sunt masini pentru roluit tabla cu 3 cilindri ce pot realiza operatiuni de roluire a tablei in forme cilindrice.