Dantura noastra joaca un rol important in hranirea noastra si in dezvoltarea normala a organismului. Fiecare set de dinti de pe maxilarul nostru are importanta sa in procesul de masticatie, mai ales ca multe dintre alimentele pe care le consumam zilnic nu sunt chiar atat de usor de inghitit. Pentru a avea o dantura puternica si sanatoasa, ingrijirea ei este esentiala.
Pe langa periaj si vizite periodice la cabinetul stomatologic, ingrijirea danturii trebuie sa porneasca inca din copilarie, atunci cand se formeaza intreaga dentitie. Pornind de la dintii de lapte si pana la dintii definitivi, dantura are o anume evolutie pe care orice bacterie sau microb localizat la nivel alveolar sau al gingiei o poate devia de la cursul sau. Pastrarea unor dinti sanatosi se face destul de greu, insa are sanse de reusita daca se pornesc tratamente specifice inca din copilarie. Deja pana la trei ani, copilul are dinti de lapte, iar de la sase ani apar dintii permanenti, molarii si incisivii.
Caria dentara la copii
Cel mai mare dusman al dintilor de lapte este caria dentara, o afectiune des intalnita la copii, care se poate trata simplu la un cabinet stomatologic modern, cu un minim disconfort. Lasata netratata, caria poate distruge dintii de lapte si poate afecta cresterea dintilor permanenti. Daca dintii de lapte nu sunt pozitionati corect sau au o crestere defectuoasa, atunci spatiul dintilor permanenti va fi incorect, pozitia de crestere va fi si ea deviata, ajungandu-se la o dantura urata din punct de vedere estetic si foarte greu de folosit in timpul masticatiei sau al vorbirii. In afara de pozitionare si tratarea cariilor dentare, ingrijirea danturii celui mic presupune si procedee mai complexe, ca de pilda montarea unor aparate dentare de indreptare a dintilor care au pozitii gresite. Procedurile presupun in unele cazuri si inhalo-sedarea micutului, pentru a nu fi panicat in timpul interventiei si a se ajunge la complicatii.
Prevenirea formarii cariilor se poate face mai simplu prin sigilarea dintilor, adica aplicarea de materiale protectoare pe suprafetele aderente. Alaturi de sigilare, se poate aplica si fluorizarea dentara, care intareste smaltul dintilor, reducand indicidenta cariilor cu pana la 80%. Prin fluorizare dispare sensibilitatea dentara, se remineralizeaza zonele dentare.